Skip to content


TU levert nieuwe neutronenbank

Delta 14, 24 april 2008, nieuws

TU levert nieuwe neutronenbank

Het Reactor Instituut Delft ontwikkelde en bouwde een opstelling die een bundel neutronen kan manipuleren voor materiaalonderzoek.

Over enkele weken wordt de Offspec-opstelling verscheept naar het Engelse onderzoeksinstituut ISIS, bij Oxford. Afdelingshoofd Robert McGreevy (ISIS) prees de Delftse vindingrijkheid en de kwaliteit van de opstelling.

De presentatie eindigde maandag in de experimentenhal, waar de neutronenbundels uitmonden vanuit het naastgelegen reactorgebouw. Opvallend aan de acht meter lange opstelling zijn vier ringen van ongeveer een meter hoog, die elektromagneten in richtingen om en loodrecht op de neutronenbundel kunnen draaien. In het midden van de opstelling komt straks een stukje proefmateriaal ter grootte van een flink kaasblokje, dat met de neutronenbundel wordt doorgelicht.

Slimme magnetische manipulaties van de bundel kunnen informatie opleveren over de structuur en de moleculen van het materiaal in onderzoek. ISIS onderzoeker Robert Dalgliesh noemt een hele rij van toepassingen in het onderzoeksdomein rond de tien nanometer: polymeren, biologische structuren (bijv.enzymen), vloeibare kristallen (voor in displays) en biopolymeren voor medicijndoseringen.

Ir. Jeroen Plomp heeft in nauwe samenwerking met tekenaars en technici drie jaar aan de Offspec-opstelling gewerkt. Hij zei behalve trots ook een beetje verdrietig te zijn nu de opstelling naar Engeland gaat.

Bij ISIS verwacht men dat de spin-echo reflectometer, zoals het apparaat officieel heet, tegen het einde van het jaar operationeel is.

“Qua neutronenonderzoek ligt de rol van Delft in opleiding en ontwikkeling van nieuwe meetechnieken,” stelt prof.dr.ir Tim van der Hagen, directeur van de reactorinstituut. Op die manier kan Delft zijn steentje bijdragen aan het onderzoek aan een Europees topinstituut.

Opvallend aan de acht meter lange opstelling zijn vier ringen van ongeveer een meter hoog, die elektromagneten in richtingen om en loodrecht op de neutronenbundel kunnen draaien.

++

zie ook website TU

Posted in Delta.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.