Skip to content


Curriculum vitae

Ir. Jos Wassink (1958) studeerde technische natuurkunde aan de TH Twente (afstudeerjaar 1984) en haalde daarnaast zijn onderwijsbevoegdheid wis- en natuurkunde en een kandidaatsdiploma filosofie.

Zijn ambitie was het maken van wetenschapstelevisie. Daarvoor zette hij de eerste stappen (1984-1985) aan het audiovisueel centrum van de (toenmalige) TH Delft. Op basis van die ervaring werkte hij tien jaar als programmamaker bij het populairwetenschappelijke Museon in Den Haag.

In 1995, na een postacademische opleiding journalistiek aan de School voor de Jorunalistiek in Utrecht, kreeg hij de kans om als programmamaker te werken voor het wetenschapsprogramma Noorderlicht van de VPRO. Toen dat zeven jaar later ophield te bestaan heeft hij nog vier langere programma’s gemaakt voor de documentaireserie Tegenlicht.

Toen er bij de VPRO weinig ruimte meer was voor wetenschapsjournalistiek is hij in 2005 overgestapt naar HoeZo radio, het dagelijkse wetenschapsuur van Teleac. Twee jaar later verliet hij de omroep en begon te schrijven bij een Engelstalige website over duurzame energie ‘Greenprices.com’, een activiteit van Ecofys, onderdeel van Econcern in Utrecht.

Later dat jaar stapte hij over naar de TU Delft om te gaan werken als senior wetenschapsredacteur voor de universiteitskrant Delta en de externe uitgave Delft Integraal. Hij verdubbelde bij Delta het aantal wetenschapspagina’s (tot twee) en schakelde over naar het Engels om de buitenlandse universiteitsbevolking meer te lezen te bieden.

Opmerkelijke initiatieven zijn verder:

• het boek Energierevolutie (Veen Magazines, 2007) over de noodzaak en mogelijkheden om te schakelen naar duurzame energie

• de zesduizend kilometer lange fietsreis rond de Noordzee in 2009. Hiervan is verslag gedaan in drie radiodocumentaires bij Radio Nederland Wereldomroep en op de website www.northseacycling.com


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.