Skip to content


panning tussen geloof en wetenschap

Delta 29, 4 okt 2007, nieuwsinterview met Cees Dekker

‘Spanning tussen geloof en wetenschap’

Minister Plasterk ontving gisteren het eerste exemplaar van het boek ‘Omhoog kijken in platland’, het derde boek over geloof en wetenschap onder co-redacteurschap van prof. Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica.

Dit is uw derde boek over geloof en wetenschap in drie jaar. Wat is uw missie?

“Dit is een heel ander boek dan de vorige twee. Het eerste boek ‘Schitterend ongeluk of sporen van ontwerp’ ging over toeval of doelgerichtheid in de evolutie, het tweede boek ‘En God beschikte een worm’ ging over hoe scheppingsgeloof gecombineerd kan worden met de evolutieleer in de biologie. Dit boek gaat helemaal weg van schepping en evolutie. Het is een bundel met bijdragen van allerlei academische wetenschappers over de relatie tussen geloof en wetenschap. We zoomen in op spannende gebieden tussen geloof en wetenschap, zoals de geloofwaardigheid van de Bijbel, de aard van de geest en de neurowetenschappen en evolutionaire verklaringen van moraal en religie: gebieden waar mogelijke conflicten zijn. We hebben auteurs met kennis van zaken uitgenodigd om daarover te schrijven. Dan blijkt vaak dat er helemaal niet zoveel spanning is als wel wordt gedacht.”

U zoekt alle probleemgebieden op en probeert de spanning weg te nemen door tot synthese te komen.

“Absoluut, daar heeft u gelijk in.”

In uw boek figureren Platlanders, die leven in een tweedimensionale wereld. Kunt u die beeldspraak toelichten?

“Het is een mooie fabel van Edwin Abbott uit het eind van de negentiende eeuw. Platland is het verhaal van meneer Vierkant en zijn gezin, die avonturen beleeft in Platland. Er zijn Platlanders die zich niet willen laten overtuigen van het feit dat er nog meer dimensies zijn. Die zeggen: alleen wat ik kan zien en aanraken, dat bestaat. De rest is fantasie. Er zijn mensen die ook zo rechtlijnig willen zijn.”

Dat suggereert dat u niet-gelovige wetenschappers als Platlanders ziet.

“Nee, dat legt u mij in de mond. Er zijn wel mensen die zo rechtlijnig denken en weigeren omhoog te kijken. Maar dat alle niet-gelovige wetenschappers zo zijn, dat hoort u mij niet zeggen.”

Kunnen we Platlanders gelijkstellen aan strakke materialisten?

“Ja, in zekere zin wel. Ik denk met name aan het positivisme van de jaren twintig van de vorige eeuw. Alleen wat wetenschappelijk bewijsbaar is, is realistisch, stelden zij.”

U heeft een trilogie afgerond. Komt er nu nog een boek in deze serie?

“In dit traject niet. Dat ben ik niet van plan. Vanaf het eerste boek zijn we steeds breder uitgewaaierd en dit lijkt me een mooie afsluiting.”

‘Omhoog kijken in Platland – over geloven in de wetenschap’. Redactie: Cees Dekker, René van Woudenberg en Gijsbert van den Brink. Uitgeverij Ten Have, 432 blz., € 24,90.


Zie ook website TU

Posted in Delta.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.