Skip to content


Rooksedan

VROM.nl, oktober 2007

Rooksedan

Is het u ook wel eens opgevallen hoeveel mensen zitten te roken in de auto? Ik zag het opeens in het langzaam rijdende verkeer waar ik ‘s ochtends voorbij fiets. Maar ook op andere plaatsen waar ik zelf in de file aanschoof zag ik opvallend veel filerokers.

Zou het van de stress zijn, vroeg ik me af? Waarom zouden mensen in de auto meer roken dan erbuiten? Erg gejaagd zien de filerokers er niet uit. Ze kennen de weg, weten van de files en ze genieten van het moment. Toen pas viel het kwartje: mensen gaan niet meer roken in de auto, maar het zijn vooral rokers die bij voorkeur de auto nemen.

Logisch ook, want het is de enige plek waar roken nog is toegestaan. Op het werk moet je naar buiten of je kunt met een paar anderen dicht opeen in een toestel gaan staan dat het midden houdt tussen een afzuigkap en een bushalte. Thuis is roken in de woonkamer steeds minder toegestaan en ga je met het openbaar vervoer, dan kun je alleen een peuk opsteken bij een rokende paal op het uiteinde van het perron temidden van kleumende lotgenoten.

Zo is de auto dan de enig overgebleven vrijplaats geworden voor de gezonde roker, om met Theo te spreken. In haar rooksedan (meer vrouwen roken tegenwoordig dan mannen) heeft ze even de tijd voor zichzelf. Even ontspannen in de file. Muziekje, koffie, sigaretje en eventueel nog een babbeltje maken mits dat handsfree gebeurt. Voor veel dames lijkt de file een welkome overschakeling tussen bedrijfsstress en de wachtende drukte thuis. (Voor mannen is dat niet anders).

Het gevolg is alleen wel dat de CO2 uitstoot van het verkeer blijft toenemen. Afgelopen week maakte het CBS bekend dat de nationale uitstoot van broeikasgassen was afgenomen, vooral dankzij stroomimport (emissies elders) en milde winters. Maar in het verkeer daarentegen, steeg de uitstoot gestaag verder tot 40 miljard kilogram (een vijfde van het totaal), 30 procent meer dan in 1990.

Ik voorspel dat volgend jaar de CO2 uitstoot als gevolg van roken nog verder zal toenemen. In juli 2008 wordt namelijk het rookverbod in de horeca van kracht. De datum is slim gekozen. In de zomer is het geen probleem om buiten op het terras te gaan zitten met je pakje sigaretten. Daar zit je dan meestal toch al. Maar als het met de vakantie gedaan is, de dagen beginnen weer snel korter te worden en het weer guurder, dan wordt het een stuk minder gezellig op het terras. Ik verwacht dat volgend jaar tegen deze tijd horeca-ondernemers massaal verwarmde terrassen aanleggen als nieuwe gedoogzones voor hun rokende clientele. De terrassen worden uiteraard overdekt en het blijft er behaaglijk dankzij hoog opgehangen straalkachels op gas. Of erger: elektrisch. Ik zie ze nu al bij de bouwmarkt verschijnen. Met vermogens van 2000 Watt en meer, leuk voor op het balkon. Als dat zo doorgaat, gaat de Kyoto-doelstelling in rook op.

copyright © Het Inzicht / Jos Wassink, 2007

Posted in VROM.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.