Skip to content


Top-Ei

Top-Ei
VPRO Noorderlicht / 24 min / 31-01-2002
Maar liefst driekwart van de bevruchtingen eindigt niet als baby. In de hoop de kans op zwangerschap te vergroten, is men in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam op zoek naar de allerbeste embryo. Daartoe wil men IVF embryo’s aan een genetisch controle onderwerpen alvorens ze terug te plaatsen. Met Prof. Bart Fauser (AZ Rotterdam) en Andre en Joelle Boue (Parijs).

VPRO NOORDERLICHT – TRANSCRIPT
AFL. ‘TOP-EI’
UITZENDING 31 JANUARI 2002
DOOR JOS WASSINK
RESEARCH: MAARTEN HIDSKES EN FRANK NUIJENS

00:00 LEADER NOORDERLICHT 2001/2002

00:20 BEELDROMAN

DAGBOEK DESIREE

DAGBOEK DESIREE:
2 november
Vrijdag heel veel bloedverlies. Niet zomaar een menstruatie, maar een miskraam. Zo voelde het echt, dat was afschuwelijk. Echt zo definitief dat het over is, geen hoop meer op verkeerd be uitslag of zo, gewoon echt fout, niet zwanger.

niet zwanger

CLOSE SHOT VAN MANIPULATIE CELLEN ONDER MICOSCOOP

PROF. BART FAUSER
GYNAECOLOOG
ACADEMISCH ZIEKENHUIS ROTTERDAM:
Als volledig normale vruchtbare mensen als die gemeenschap hebben met elkaar op het meest ideale tijdstip, dan nog wordt niet meer dan een kwart van die vrouwen zwanger. Dat wil dus zeggen: driekwart niet. En er zijn heel wat diersoorten waarbij dat 50%, 80% is. Dus bij ons gaat het kennelijk vaak mis.

IN LABORATORIUM ZIT VROUW (ELENA MARTINI) ACHTER MICROSCOOP GEKOPPELD AAN TV-SCHERM HIEROP IS TE ZIEN HOE ZE EEN 8-CELLIG KLOMPJE VIA PIPETTEN MANIPULEERT

COMMENTAAR:
Maar liefst driekwart van de bevruchtingen eindigt niet als baby. In de hoop de kans op zwangerschap te vergroten, is men in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam op zoek naar de allerbeste embryo’s.

top ei

01:21 TITEL OVER BEELD: TOP-EI

DAGBOEK DESIREE:
Inmiddels is al vast komen te staan dat er zowel bij mij als bij Patrick vruchtbaarheidsproblemen bestaan.
We komen nu in aanmerking een “uitgebreidde” IVF- behandeling. Daarbij worden onder narcose bij mij met een holle naald eitjes opgezogen en die worden in reageerbuisjes dan met zaad van Patrick bevrucht. Als dat aanslaat worden twee of drie embryo’s, voor alle zekerheid plaatsen ze er meer dan één, bij mij
ingebracht. Dit lijkt dus onze enige kans.

PAN NAAR FAUSER OP BANKJE VAN DE WATERTAXI
OP RIVIER DE MAAS IN ROTTERDAM

PROF. BART FAUSER
De list die in het verleden verzonnen is om de IVF-behandeling per cyclus kansrijker te maken is de eierstok te stimuleren. Met het idee van dan hebben we meer eitjes dus dan kunnen we ons onderweg meer problemen veroorloven waardoor we uiteindelijk toch nog steeds een acceptabele succeskans overhouden.

DAGBOEK DESIREE:
Als alles lukt wordt in de week van 14 oktober de eerste poging gedaan. Spannend! We kregen zakken vol spuiten, medicijnen, lijsten, naalden en ampullen mee en een hoop
instructies. Bang en hoopvol tegelijk.
Na vijf dagen twee hormoontabletten Clomid te hebben geslikt , heb ik zes dagen gespoten: Humegon, twee
ampullen per dag. Dit zijn hormonen die de eicelproductie
stimuleren. Dit moet intramusculair (in de spier) gespoten worden. Dit kun je in de bil of het bovenbeen doen, maar het zijn lange naalden, dus ik durf het niet zelf in m’n been. Mijn vriendin spuit me elke dag in mijn bil.

AANKOMST FAUSER BIJ STEIGER HOTEL NEW YORK

PROF. BART FAUSER

PROF. BART FAUSER:
Het stimuleren van de eierstok voor IVF is denk ik ver z’n doel voorbijgeschoten. Men is steeds meer fancy complexe kostbare ingewikkelde arbeidsintensieve stimuleerregimes gaan bedenken en daarvoor is vaak dus de ene bouwsteen op de andere en daar weer eentje.
– Wat was het gevolg daarvan?
Het gevolg was dat het, dat het heel erg belastend was voor de patient, dat je een heel wisselende reactie had van de ene vrouw tot de andere waarbij je dus meestal veel meer eitjes had dan nodig is, waarbij meestal vrouwen enorm veel bijwerkingen hadden van die behandeling waarbij je risico’s hebt op echte gezondheidsproblemen voor de vrouw en dat kan eindigen in levensbedreigende situaties voor een vrouw.

DAGBOEK DESIREE:
Inmiddels vijf dagen Decapeptyl en drie dagen Humegon verder. Wat een ramp, het is afschuwelijk. Ik heb constant opvliegers, huil om alles, of eigenlijk om niets en word om hetzelfde kwaad.

PROF. BART FAUSER:
We zijn zo simplistisch geweest van te denken hoe meer hoe beter. Hoe meer eitjes hoe beter, weer uit het oogpunt van doelmatigheid: wat is de prijs die daarvoor betaald is en is het dat wel waard? Dat vindt ik een heel belangrijke vraag. Maar twee, een toename in kwantiteit kon wel eens een afname van kwaliteit betekenen.

DAGBOEK DESIREE:
11 oktober
Yes, ik heb een elftal in m’n buik. Op de echo waren vandaag elf eitjes te zien. Vanavond om 22.00 uur precies twee ampullen Pregnyl spuiten, dit is om een eisprong op te wekken. Binnen 36 à 40 uur daarna moet dan de punctie plaatsvinden, het weghalen van de eitjes dus. Zondag om 08.00 uur nuchter binnen in het ziekenhuis en dan de punctie. Dinsdag of woensdag de terugplaatsing. Yes, yes, yes!

DR. ELENA MARTINI

05:28 DR. ELENA MARTINI
KLINISCH EMBRYOLOOG
ACADEMISCH ZIEKENHUIS ROTTERDAM:
Dit is een voorbeld van een drie dagen oude embryo, dus een achtcellig embryo. Hier, je kunt zien dat de cellen allemaal mooi rond zijn, dat er geen fragmenten tussenin zijn en dat het embryo ook mooi helder is.
Dan heb ik nog een voorbeld van een dag vijf embryo, dat is dus een blastocyst. Dit embryo is dus al vijf dagen oud. En waarom zeg ik dat dit embryo mooi is omdat je hier al een structuur in ziet, je ziet hier een rand van cellen die allemaal mooi aan elkaar aansluiten. Ze ziet dan in het midden een holte, ze ziet een ruimte, die gaat zich dalijk vullen met vloeistof. Dit is ook een hele mooie embryo. En een voorbeeld van een slecht embryo is dit hier bijvoorbeeld. Dit embryootje is ook vijf dagen oud, maar er is verder helemaal geen structuur in. Je kunt enkele cellen bijna niet meer van elkaar onderscheiden, je hebt heel veel kleine celletjes, je hebt hier heel veel fragmenten, deze cel is ook al donker en het embryo is ook nog donker. Dat zijn alemaal tekens die niet goed zijn.
– Wordt zo’n embryo teruggeplaatst?
Neen. Niet in onze kliniek.
– Elders wel.
Dat weet ik niet (grijns)

DAGBOEK DESIREE:
17 oktober
Gister zijn er twee pre-embryo’ s teruggeplaatst. Ze lieten twee foto’s zien van een achtdelig ‘klompje’ cellen. Twee potentiële mensjes, zoals de dokter opmerkte. Ik moest gaan liggen en met een soort rietje werden ze tegelijk in de baarmoeder ingebracht. Nog geen tien seconden! Ik voelde er niets van. Er is ongeveer 20 procent kans op een meerling. We zijn al namen aan het verzinnen.

07:11 PARIJS,
OUDER ECHTPAAR LOOPT IN PARK

TITEL BOVENIN BEELD: PARIJS, BOIS DE BOULOGNE

DR JOËLLE BOUÉ:
La, on va passer devant le grand batiment du chateau et notre laboratoire etait derriere. Ca m’etonnerait qu’on puisse le voir quoique dans l’hiver il n’y-a pas beaucoup des feuilles d’arbes la. La vous voyes il-y-a de l’eau.

DR JOËLLE BOUÉ
DIRECTEUR ONDERZOEK CNRS:
Quand je faisais ma medicine, j’avais sous ma responsabilite souvent des salles de malades oud i-y-avait beaucoup de femmes qui venaient apres une avortement. Et toutes empliquaient qu’elles avaient une avortement spontane et l’habitude etait de ne pas leur croire et de supposer que tous les avortements etaient provoque.
Et bien que certaines femmes affirmaient d’avoir eu un avortement spontane, on disait: non, c’est pas vrai, c’est provoque, il n’y a-pas de probleme. Et puis quand j’ai commence a essayer d’avoir des enfants ma premiere grossese j’ai fait une avortement qui etait spontane. Donc je savait ca existait.

PROF. ANDRÉ BOUÉ:
Le laboratoire est derriere la tour.
– On ne peut rien voir d’ici?
Non. On voit seulement celui la.

COMMENTAAR:
In hun prive-laboratorium ging begin jaren zeventig de speurtocht van start naar de oorsprong van miskramen. André en Joëlle Boué waren ervan overtuigd dat de oorzaak in het embryo zelf moest liggen. In de volgende jaren onderzochten ze maar liefst 1500 miskramen.

DR JOËLLE BOUÉ

DR JOËLLE BOUÉ:
Le plus important etait qu’on a donne aux femmes qui venaient consulter a l’hospital pour une menace de fausse couche des petits flacons. On leur donnaient une petit flacon et leur disaient: quand vous rentrer a la maison et vous avez quelque chose que vous perdez et vous penser que c’est l’avortement, vous regardez et vous le mettez dans le petit flacon . C’etaient des flacons qui avaient simplement un milieu de croissance ordinaire, sterile avec un tampon pour ne pas abimer les cellules. Et les femmes venaient ou leurs maris m’emporter quand il-y-avait eu une fausse couche le produit de l’avortement dans ce petit flacon.

PROF. EMIRITUS ANDRÉ BOUÉ
MEDISCH GENETICUS
C’etait d’abord une observation et nous avons ete les premiers etonnee de la quantite fantastique d’anomalie chromosomique qu’on a trouve. Puisque le chrifre ce situe autour de 6o pourcent d’anomalies chromosomique des avortements spontanes. C’etait une surprise totale. Totale.

ARCHIEFFOTO WERK IN LAB
DRIE VROUWEN ROND CHROMOSOMENFOTO

DR JOËLLE BOUÉ:
Donc pour voir les chromosomes, il faut qu’il-ait une division cellulaire. Au moment que les chromosomes se change de place pour aller dans les celles d’une fille. A ce moment la, ils sont figure. Seulement dans un instant tres precis de la division celulaire.
Et on commenacait a trouver des anomalies chromosomiques dans les avortements qui avaient ete plustardi et on trouvait des chromosomes supplementaires dans cette ligne la, dans celle-ci, dans celle-la ou dans celle-la. Ici il-y-a la trisomie, duex chromosomes 21, on trouvait souvent trois chromosomes 21. Et autant d’ailleurs des trisomies avec les chromosomes 22, alors c’est celle-la, vont jamais a la naissance.

OPSTARTEN DIA-PROJECTOR

STEM DR. JOËLLE BOUÉ:
La plupart du temps quand l’oeuf s’arrete a deux ou trois semaines, il n’y-a-pas d’embryon. C’est simplement ce qu’on appelle une oeuf claire, c’est une petite bule avec just la placenta. Une petit tache quelque fois qui devenait l’embryon. Mais les embryons le plus souvent avaient quarantecinque, cinquante jours et la on voyait des malformations. On voyait des malformations du crane, des ouvertures de la face, des regressions des membres enfin des grosses malformations chez des petits embryons deja. Et avec le temps on a pu faire une relation entre les malforations qu’on a trouve chez des embryons et l’examen chromosomique.

PROF. EMERITUS ANDRÉ BOUÉ:
Il-y-a des anomalies chromosomiques qu’on ne voit jamais a la naissance. Jamais. Prenons même la trisomie 21. Pour un enfant né avec une trisomie 21 il-y-en-a-eu entre 6 a 8 ou la il-y-a eu une avortement. Donc arrêt du developpement. D’autres chromosomes, comme des grandes chromosomes ont un tel capital genetique que quelquefois, même avant l’implantation ou bout de deux ou trois jours, ca s’arrete.
Et puis d’autres anomalies permettent le developpement pendant 10 jours, pendant 15 jours, d’autres pendant 30 jours, pendant 40 jours. Et puis a ce moment la on a besoin d’un gene qui n’existe pas. Tschoque, ca s’arrete.

DIA’S MISKRAMEN VAN VERSCHILLENDE LEEFTIJDEN EN CHROMOSOMALE AFWIJKINGEN.

PROF. EMERITUS ANDRÉ BOUÉ:
Alors, ces erreurs en fait c’est presque toujours des erreurs de nombre de chromosomes. Pas de structure. Il-y-a des erreurs de structure mais c’est peu. Les autres sont une chromosome en plus, un chromosome en moins. Donc ces erreurs au moment de la division cellulaire dans la distribution des chromosomes. Il-y-en-a qui n’ont pas du bonne cote. Lui il en a un en plus et l’autre cote a une en moin. C’est une erreur. C’est banal.

TERUG IN BOIS DE BOULOGNE

ANDRÉ BOUÉ GAAT DE BOSJES IN EN TOONT FOTO:
C’est la.
– C’est ca votre labo?
Oui.
Et depuis cette cinque annees c’est.. c’est..
C’est abandonne. Oui. Il n’y a plus rien. Parcequ’il y avait des problemes politiques.
Oui ca correspond de ca. Vous voyez, comme ca. Hahahi.

13:21 DAGBOEK DESIREE:
26 december
Op kerstavond begon ik te vloeien. Thuis de dokter gebeld. Plat liggen helpt niet, zei deze. Rustig houden en afwachten. Helder bloed (veel) en buikkramp duidt op miskraam, weinig bruinige afscheiding één dag is waarschijnlijk een innestellingsbloeding.
Ik heb geen buikpijn en het is geen helder bloed, dus laat het in godsnaam het laatste zijn.

PROF. BART FAUSER:
Veel miskramen zijn het gevolg van chromosomale afwijkingen, dat weten we al enkele tientallen jaren en met name de Boué’s zijn daarin voorgegaan en die hebben in feite die weg gebaand en er is daarnaast heel veel meer kennis ontstaan en alles wijst in dezelfde richting: dat een miskraam vaak is niet voor niks. Een miskraam is in feite de natuur die zelf de dingen regelt. En een zwangerschap die ontstaan is die gedoemd is niet goed te gaan, dat ruimt de natuur op.

+++

Als je dat dus vertaalt naar de IVF toe, dan kun je zeggen van Het is waarschijnlijk dat van de embryo’s die wij maken dat daarvan waarschijnlijk ook een aanzienlijk deel chromosomaal afwijkend zal zijn.

DAGBOEK DESIREE:
3 januari
Zes weken en twee dagen zwanger, het vruchtje is 2 mm! Het hartje klopte! Het is zo’n wonder om dat te zien op ‘t schermpje, net een lampje wat knippert. Nou is het echt, nu moet ik kunnen gaan genieten!
Eén tegenvaller: nog 40 dagen doorspuiten.

PROF. BART FAUSER:
De hypothese van het top-ei is dat er een natuurlijke selectie plaatsvindt. In het begin van de menstruele cyclus begin je met en groepje van ongeveer 20 follikels die in een zelfde fase van rijping zijn, die komen uit een groepje van 1000 die per maand verdwijnen en van die twintig in twee weken tijd, of eigenlijk in één week tijd wordt er maar ééntje uitgeroepen tot de winnaar.

LASER SCHIET GAT IN EMBRYO ONDER MICROSCOOP

15:31 DR ELENA MARTINI:
We gaan met een laser een gat boren in de schil van het embryo, we halen dan heel voorzichtig één cel eruit en dan halen heel voorzichtig die andere cel eruit. Die twee cellen gaan we dan op een glaasje zetten zodat we de kern kunen isoleren. Met dat glaasje gaan we dan naar de afdeling klinische genetica en zo kunnen we dus voor chromosomale afwijkingen kijken in de embryo’s.

COMMENTAAR:
Onder de microscoop lichten afzonderlijke chromosomen binnen de celkern op. Bij deze speciale techniek hechten fluorescerende markers zich aan specifieke chromosomen. Onder laserlicht worden ze zichtbaar als gekleurde puntjes.

DR ELENA MARTINI
Wat we hier zien is, valt meteen op, zijn vier rode spotjes en dat is dus een afwijking voor chromosoom 7, we zien twee rode spotjes voor chromosoom 17 en dit is normaal en dan twee gele spotjes voor chromosoom X. dat is ook normaal, dat zou dus een meisje geworden zijn. Maar het is een tetrasomie voor chromosoom 7. Chromosoom 7 komt in plaats van twee keer, vier keer voor. Dat is een vrij letale afwijking. Zo letaal dat dit embryo als het teruggeplaatst was, waarschijnlijk nooit geïmplanteerd was, dus nooit tot een zwangerschap had gebracht.

MICROSCOPIEBEELDEN FISH-TECHNIEK

COMMENTAAR:
Tot nu toe worden slechts enkele chromosomen gecontroleerd. De techniek is nog niet zover dat alle chromosomen tegelijk getoond kunnen worden. Maar daar wordt wel aan gewerkt.

DR ELENA MARTINI:
Ik verwacht over het algemeen dat wij over een paar jaar toch over ervaring beschikken over de hele wereld om alle chromosomen van één embryo te kunnen analyseren. Er zijn nu al studies die lopen die vrij hoopgevend zijn, dus als niet alleen maar de resultaten beter worden maar ook de tijd waarin de resultaten verkregen worden ingekort worden, dan denk ik dat wij dat ook in de kliniek kunnen toepassen.

PROF. BART FAUSER:
Wij denken er redelijk snel mee te beginnen, wij hebben het nodige vooronderzoek gedaan maar het onderzoek waarbij we echt richting kliniek en richting patient willen gaan, dat ligt nu bij de beoordelingscommissies en met name de landelijke beoordelingscommissie en dat oordeel zullen we moeten afwachten. Maar wij hopen, verwachten dat we daar snel mee kunnen beginnen. In februari of maar eens wat te noemen.

18:16 COMMENTAAR:
André Boué was 17 jaar lang lid van de Franse ethische commissie. Hij kent het plan van Fauser, maar is er geen voorstander van.

PROF EMIRITUS ANDRÉ BOUÉ

PROF EMIRITUS ANDRÉ BOUÉ:
Alors, le probleme est que: est-ce-que cette cellule represent le future embryon? Parceque, les autres cellules, une de ces autres cellules qui restent va donner l’embryon. On ne sait pas laquelle, ca na pas d’importance. Ce qui a montré une étude recent faite a Londres, par quelqu’un qui connait tres bien la et qui a montré en analysant toutes les cellules une a une, que dans une tiere des cas effectivement toutes les cellules sont normales. Identiques. Dans un autre tiere des cas, elles sont toutes anormales identiques. Mais malheureusement, dans un tiere des cas il-y-a une melange mosaiques des cellules normales et des cellules anormales sur le plan chromosomique. Donc la cellule que vous avez prise n’est pas forcement presentative. Donc il faudra de toute facon faire une diagnostique prenatal apres dans la grossese en disant que malheureusement on ne peut pas etre sur du resultat. C’est ca le probleme.

PROF. BART FAUSER:
– De kernvraag is eigenlijk: hoe betrouwbaar is die genetische diagnose.
Natuurlijk, natuurlijk.
– Heeft u daar een antwoord op?
Ja, maar in ieder geval meer en meer en dat zullen we ook moeten bekijken want als ik het zie en ik heb eerstehand resultaten bijvoorbeeld uit de Vrije Universiteit in Brussel waarin ze daarna gekeken hebben, dat is nog niet gepubliceerd. Maar daar heeft men gekeken naar wat men in die cellen zag en daarna soms in geslecteerde dingen het embryo zelf. Men heeft daarna dus alle andere cellen van het embryo bekeken en om te kijken of er sprake is van discongruentie tussen die twee en dat is niet 100%.
Het lijkt een zeer betrouwbare maar niet 100% methode te zijn.
– Dus daar is nog geen zekerheid over?
Daar is nog geen zekerheid over maar, maar … en ook je hebt natuurlijk hele grote aantallen nodig: daar zit natuurlijk altijd een bepaalde spreiding in etcetera. Dus je hebt grote aantallen nodig om dat echt ja om daar betrouwbaar iets over te kunnen zeggen over die betrouwbaarheid, maar het lijkt mij vooralsnog niet verontrustend. Maar ook weer: 100% zal het nooit worden.

DR JOËllE BOUÉ:
Quand on fait une diagnose prenatale c’est une prediction mais ou on n’a pas le droit de se tromper. On est obligé d’avoir un resultat sûr. Et c’est pas une percentage qu’on donne. On dit pas: vous avez 80% d’avoir une foetus normale. On dit: il est normal ou il n’est pas normale.

PROF EMIRITUS ANDRÉ BOUÉ:
Donc ca peut pas etre presenté comme ca. Peut-etre il faudrait essayer de faire une tentique etude bien scientifique, bien controllée sur des cas precis avant de lancer comme ca.

MANIPULATIE VAN PRE-EMBRYO ONDER MICROSCOOP

COMMENTAAR:
Genetisch onderzoek van embryo’s lijkt niet geschikt voor prenatale diagnose, want daarvoor is de uitslag te onzeker. Of het de IVF effectiever kan maken, zal nog moeten blijken.

PROF. BART FAUSER:
Dit is wetenschappelijk onderzoek en dit moeten we voorlopig alleen maar doen in het kader van wetenschappelijk onderzeok zodat we ook zodat we over een aantal jaren kunnen zeggen van: Fauser heeft gelijk gehad of Fauser was een fantast en daar klopt niks van. Daarvoor moet je onderzoek doen.

22:10 DAGBOEK DESIREE:
24 februari
Drie maanden zwanger. Ik drink me suf aan melk en karnemelk, héérlijk! Liters op een dag en voor gele vla mogen ze me wakker maken. Vreemd dat je behoeftes zo veranderen. Zo energiek als ik eerder was, zo moe en loom voel ik me nu de hele dag. De knopen en ritsen van mijn broek gaan niet meer dicht, ik hou ze bij elkaar met elastiekjes.

TERUG IN BOIS DE BOULOGNE;
MET FOTO BIJ OUDE LABORATORIUM

ANDRÉ BOUÉ:
– Et le travail scientifique, est-ce que ca a continué?
Ah, non il-n’y a plus rien du tout. C’est a dire: Nous on a arrete parceque nous etions a la retraite. Comme ca. Donc nous avons notre laboratoire. Une partie est partie a Versailles et l’autre partie est alle dans l’hopital des enfants malades. Donc le travail a continue mais pas la.

BOUE STEEKT OUDE FOTO VAN LAB TERUG IN ENVELOP

– C’est symbolique alors.
Oui. C’est comme ca. Le probleme au debut etait un probleme de moyen. Voila, bof. En toute facon le travail continue c’est tres bien.

FOTO LABORATORIUMSTAF IN DE TUIN

JOËLLE BOUÉ:
Derriere le labo il-y-avait toute un jardin de roses. Pour dejeuner on allait dejeuner dans les roses.

ANDRÉ BOUÉ:
Et pas de tulips, Hahaha.

23:42 WEGLOOP BOUE’S
DISSOLVE NAAR
CU ECHO BEWEGEND EMBRYO

AFTITELING:

SAMENSTELLING & REGIE
Jos Wassink

RESEARCH:
Maarten Hidskes
Frank Nuijens

CAMERA
Jacko van ‘t Hof

GELUID
Menno Euwe

MONTAGE
Jac Verheul

MIX
Jack Bol

KLEURCORRECTIE
Xandra ter Horst

IVF-DAGBOEK
Desiree

ACTEURS
Evelien de Jong
Frank Nuijens
Mark van der Gaast

MMV
Dr Joop Laven, AZ Rotterdam
Ir Esther Baart, AZ Rotterdam
Prof. Joep Geraerdts, UMC Maastricht
Prof. Gerard Visser, UMC Utrecht
Dr Klaus Rinke, Octax GmbH
Afd. Anatomie & Embryologie, LUMC
Anatomisch Museum Universiteit Leiden
Dr Brigitte Simon-Bouy, S.E.S.E.P., Versailles

COMMENTAAR
Tessel Blok

LEADER
Laurens Orij, Bob Stel & Merijn Verhagen

REDACTIE
Frank Nuijens
Eugene Paashuis
Simon Rozendaal
Karin Schagen
Marie Lou Schoenmakers
Annemieke Smit
Gertjan Wallinga
Robert Wiering

WEBREDACTIE
Jacqueline de Vree
Marc Koenen
Olaf van Miltenburg

PRODUKTIE
Karin Spiegel
Madeleine Somer

EINDREDACTIE
Hansje van Etten

24:09 EINDE
COPYRIGHT (c) 2002 VPRO 24:00 EINDE


English version —>

Posted in VPRO Noorderlicht.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.