Skip to content


Hoogleraar cloud computing presenteert zich op TEDx

Prof.dr. Erik Meijer, TU’s nieuwe hoogleraar cloud programming, gaf zijn intreerede afgelopen maandag 7 november in de vorm van een TEDxDelft presentatie.

“Het is tijd dat de computerwetenschap zijn achterstand op de computerpraktijk inloopt.” Meijer zal elk kwartaal een week of twee in Delft verkeren. Zijn aantreden als deeltijdhoogleraar is voor Meijer (Curaçao, 1963) een terugkeer naar de academische wereld. In 1999 zegde hij zijn baan als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht op voor een aanstelling als software ontwikkelaar bij Microsoft Research in Seattle. Hij had behoefte aan meer praktijk, zei hij toen. Nu leidt hij daar, onveranderlijk gekleed in regenboogkleurige T-shirts, het Cloud Programmability Team. Hij is onder meer de grondlegger van Linq (.NET Language Integrated Query); software die het mogelijk maakt dat verschillende programmeertalen gegevens uitwisselen in gedeelde databestanden. Met de kennis die hij in de praktijk verworven heeft, keert hij nu in deeltijd terug naar de universiteit.

“De informatica loopt ver achter bij de praktijk van computers”, zei de in toga gehulde Erik Meijer tijdens zijn intreerede. Hij stelde dat programmeertalen niet wezenlijk anders zijn dan vijftig jaar geleden, terwijl de omgeving van computers wel wezenlijk is veranderd. Vanaf mainframes, via pc’s en laptops naar smartphones en zelflerende thermostaten. Het gevolg daarvan is dat gebruikers op verschillende plaatsen en via diverse apparaten toegang willen hebben tot hun gegevens. Denk aan mail, foto’s, muziek, films en meer. Die gegevens zullen in toenemende mate niet langer alleen op de harde schijf thuis bewaard worden, maar in anonieme datacentra. Oftewel in ‘the cloud’.

Meijer zal begin volgend jaar aan de TU het vak reactive systems geven aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Het zal gaan over hoe smartphones, tablets en andere apparaten reageren op veranderingen van in ‘the cloud’ opgeslagen gegevens. “De klassieke programmeertalen zijn daar niet voor toegerust”, legt prof.dr. Arie van Deursen (EWI) uit. “De cloud vraagt om nieuwe programmeermodellen. En dat is precies de reden waarom we Erik hebben aangetrokken.”

Posted in Artikelen, Delta.

Tagged with , , , .