Skip to content


Fietsend rond de Noordzee – 1

Interview met Hans van Breugel op Afsluitdijk - Foto: Koos Termorshuizen

Radio Nederland Wereldomroep, 10 aug 2009

De economische crisis is nog niet voorbij of de energieproblemen en de klimaatverandering dienen zich al aan. Het roer moet om, klinkt het overal. Alles moet anders, en duurzaamheid is het nieuwe credo. Maar hoe? Op zoek naar alternatieven fietsten Jos Wassink en Koos Termorshuizen rond de Noordzee. Zesduizend kilometer in het zadel, zoekend naar duurzaamheid. Groene energie, minder afval en mensen met een missie. In drie afleveringen doet Jos Wassink verslag van hun zoektocht. In de eerste aflevering trekken ze over goed bewegwijzerde prettige fietspaden langs de Nederlandse kust.

Download als mp3

Weblink RNW site

Weblog Noordzeetocht

Rotterdam Climate Initiative
Rotterdam wil in 2025 vijftig procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, en honderd procent kllimaatbestendig zijn: dat zijn de doelen van het klimaatinitiatief. Gemeentelijke instellingen trachten hun steentje bij te dragen.

We bezoeken Diergaarde Blijdorp, die bijvoorbeeld het krokodillenverblijf verwarmt door snoeihout van de plantsoenendienst te verbranden. Blijdorp blijft om bezoekers te trekken echter uitbreiden zodat van een netto effect nog geen sprake is. In een expositie laat Blijdorp vanuit haar educatieve taak te laten zien wat men doet op dit gebied, zoals een met zonnecellen overdekt aquariumgebouw.

De Rotterdamse havendienst streeft naar tien procent minder oliegebruik door zuiniger te varen. Hoewel het wel leeft onder de medewerkers, is het doel nog niet bereikt, en of het ooit gehaald wordt is de vraag.
Het Climate Initiative als geheel heeft nog geen zichtbaar effect opgeleverd, zo kort na de start. Belangrijk nu is om de mensen zich bewust te laten blijven dat een sterke CO2-reductie een noodzaak is.

IJmuiden: Prinses Amaliawindpark
Voor de kust liggen momenteel twee windparken. Eén daarvan is het Prinses Amaliawindpark, 23 km uit de kust voor IJmuiden. Dat zijn zestig turbines van twintig megawatt die nu ruim een jaar operationeel zijn. De regering streeft naar 6000 megawatt aan offshore windparken in 2020. Pas vanaf 2014 worden de eerstvolgende parken gebouwd. Het zal een hele kluif zijn om dat te halen. Vergunningsprocedures duren lang en de industrie kan de vraag ternauwernood aan.

Den Oever en Borssele: stromingsenergie
Bij de Afsluitdijk stroomt water vanuit het IJsselmeer de Waddenzee in: een mooie plek om tests te doen met stromingsenergie. Tocardo BV ontwikkelde een turbine die daar getest wordt.
Bij Borssele zijn ook tests aan de gang, niet alleen om met stroming maar ook via golven energie op te wekken.

Deze technieken staan in Nederland nog in de kinderschoenen, mede doordat het lage stroomtarief dat de overheid voor dit soort energie hanteert.

Delfzijl: bio-methanol
In Delfzijl is een fabriek aan het opstarten die grootschalig bio-methanol gaat produceren uit glycerine. Glycerine is een afvalproduct van de productie van bio-diesel. Deze fabriek, BioMCN, ziet zichzelf als pionier om bij Delfzijl een groen chemisch industriegebied op te zetten.

Na Delfzijl steken we de grens over, Duitsland in. Een grens is er nauwelijks meer, maar het landschap verandert drastisch. Aan de Nederlandse kant van de grens wordt gegraven om het uit Rusland te importeren gas binnen te halen, aan de Duitse kant bepalen windmolens het beeld.

Tekst: Koos Termorshuizen

Posted in Wereldomroep RNW.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.