Skip to content


DNA-reparatie wordt zichtbaar

Delta 18, 29 mei 2008, wetenschap

DNA-reparatie wordt zichtbaar

Onderzoekers van het Kavli-instituut hebben voor de eerste keer in real-time het DNA-kopieerproces gemeten aan ŽŽn enkel DNA-molecuul.

dna

Ze werkten samen met collega’s van het Erasmus Medisch Centrum en het Cancer Genomics Center. Vorige week stond hun onderzoeksartikel in het tijdschrift Molecular Cell.

Recombinatie van DNA-strengen is een basismechanisme bij celdeling, en bij reparatie van schade aan dubbelstrengs DNA. Het lijkt een overzichtelijk gebeuren: de DNA-helix ontrolt zich, maakt een beetje ruimte voor het aaneenrijgen van nieuwe zogeheten baseparen die dan nieuwe DNA-streng vormen op de mal van de bestaande. Maar veel details zijn nog onbegrepen. Een beter begrip is ondermeer van belang omdat falende DNA-reparatie tot kanker kan leiden.

Prof.dr. Cees Dekker (moleculaire nanofysica, TNW) vergelijkt het opgerolde DNA-molecuul graag met een telefoonsnoer. Bij de meting werd één enkel DNA-molecuul opgespannen tussen een glasplaat en een magnetisch kraaltje (van een duizendste millimeter groot) dat door de onderzoekers met magneetvelden gedraaid kon worden. Hoe losser de windingen, hoe langer het DNA wordt. De positie van het kraaltje verraadt de lengte van het molecuul.

Onderzoekers vonden dat door toevoeging van reparatie-eiwit, het DNA-molecuul iets langer wordt (ongeveer een duizendste millimeter). Dat wijst erop dat het eiwit de streng iets losser windt. Verder konden ze achterhalen dat het actieve deel van het reparatie-eiwit slechts tachtig baseparen (genetische letters) lang is en dat er tussen aanhechten en afkoppelen van het eiwit zo’n tien minuten tijd zit. (JW)

@01 infoblokje:Molecular Cell: ‘Homologous Recombination in Real Time: DNA Strand Exchange by RecA’, 23 mei 2008

Artist’s impression van het kopiëren van DNA (homologe recombinatie) door het reparatie-eiwit.

++

zie ook website TU

Posted in Delta.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.