Skip to content


Een badmat voor een laptop

Delta 11, 3 april 2008, lifestyle

Een badmat voor een laptop

Masterstudent Bram de Zwart (Industrieel Ontwerpen) toverde in Milaan een badmatje om in een laptopaccessoire: de ComputerCouch.

laptop

De laptop is een onmisbaar attribuut voor de moderne mens, maar de dagelijkse omgang ermee blijft een beetje wennen. Tijdens zijn studiesemester aan de Politecnico di Milano in Milaan zag IO-student Bram de Zwart dat studenten in het park en op de terrassen altijd hun laptop met zich mee droegen. “Het is er vaak mooi weer, er zijn veel parkjes, je hebt overal draadloos internet op de campus, dus iedere student werkt er buiten met zijn laptop.” Hij zag hoe studenten oplossingen zochten om met hun laptop te werken. Vaak ging er een boek onder om beter te kunnen typen, en ook om het apparaat beter te laten koelen. “Dat speelt daar wat meer dan hier, maar mensen hadden er echt last van dat hun computer traag werd door de hitte.” Ook zag hij hoe studenten na afloop hun dierbare kleinood in een handdoek of een trui wikkelden voor in de tas. Bestaande producten om de laptop in te pakken vonden ze te duur en de laptophouders te lomp.

Op dat moment had De Zwart voor het vak Concept Design Studio van de Schotse docent Norman McNally een bijzondere ontwerpopdracht gekregen. De studenten moesten een product bedenken, er dertig prototypes van maken en die tijdens een afsluitende markt annex presentatie ook verkopen. Bram deed die opdracht met zijn medestudent Martin Fleckenstein van de opleiding Industrial Design aan de universiteit van Dundee.

Het idee voor een laptopaccessoire die het werken en vervoeren van de computer moest vereenvoudigen was snel geboren. Maar toen begon het echte werk pas. “Al vrij snel hadden we bedacht dat we iets wilden waar de laptop ook op kon staan en dat je daar allerlei dingen mee zou kunnen. Wekenlang hebben we toen met verschillende materialen geëxperimenteerd. In een rubberwinkel vonden we uiteindelijk een rubberen badmat. Daar voegden we klittenband, touw en elastiek aan toe en zo ontstond de ComputerCouch. De mat helpt koelen, is ergonomisch, beschermt en is niet duur, aldus de productomschrijving.

In Milaan sloeg het matje enorm aan. De dertig prototypen waren snel verkocht en het vak werd afgesloten met een 10. Toen er daarna nog meer verzoeken kwamen voor de ComputerCouch, begonnen De Zwart en Fleckenstein te denken over serieproductie. Het matje is inmiddels met hulp van het Delftse valorisatiecentrum in licentie genomen door Bakker Elkhuizen in Almere, die er eind van het jaar mee op de markt wil komen.

Milaan mag dan de designstad van de wereld zijn, men kijkt er volgens De Zwart erg op tegen Dutch Design. Italiaans ontwerp heeft een reputatie die drijft op de Fiat-500 en de Olivetti typemachines. Maar de huidige generatie ontwerpers kan zich moeilijk ontworstelen aan de dinosauriërs uit de jaren zestig en zeventig. Jongere ontwerpers kijken met respect naar Droog design, Marcel Wanders, Richard Hutten en Maarten Baas. Vooral de Eindhovense Design Academy heeft er een goede naam.

Bram de Zwart heeft naast zijn studie een ontwerpbedrijfje opgericht, ‘Sorpresa’ (verrassing), waarin hij andere slimme, speelse en betaalbare laptopaccessoires wil ontwikkelen. Hij ziet wel kansen voor innovatieve ontwerpen: “Ik vind de bestaande producten in deze markt ontzettend conservatief.”

++

Zie ook website TU

Posted in Delta.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.