Skip to content


Offshore in versnelling

Onze energiebehoefte schreeuwt om innovaties

Nederland wil veel meer windenergie winnen op zee. In 2050 moet er zo’n 25 keer meer offshore turbinevermogen staan dan nu. Om snel zulke windparken te plaatsen, is nieuwe technologie hard nodig, zegt Jan van der Tempel, ceo van Ampelmann. Laten Delftse onderzoekers en pioniers die nu ontwikkelen.

Plaatsing van toren op fundering met conische passing: de Slip Joint. Foto: DOT

“Kijk naar de uitdaging in de energietransitie en hoe enorm offshore wind moet opschalen. Nederland gaat uit van 11,5 gigawatt voor 2030. Daar voegde de staatssecretaris voor EZ en klimaatbeleid in december nog 10 gigawatt aan toe. Als je bedenkt dat we nu nog niet eens bij een kwart gigawatt zijn… En dat hebben we in de afgelopen 20 jaar gebouwd. Dan hebben we nog acht jaar om de rest erbij te klussen. Dat zijn natuurlijk enorme getallen. Daarvoor heb je nieuwe technieken nodig.”

Download artikel als pdf

Posted in Artikelen, De Ingenieur.

Tagged with , , , , .