Skip to content


Kalverliefde

Kalverliefde
VPRO Noorderlicht / 25 min / 25-04-2000
Zonder harteklop houdt alles op. Maar niet lang meer. Twee hartlongchirurgen van het Utrechtse Hart Long Instituut lopen zich warm voor de implantatie van een high-tech kunsthart. Het Amerikaanse kunsthart zou een uitkomst moeten bieden voor het stijgend tekort aan donorharten. Voorlopig wordt er op kalveren geoefend, maar op termijn verwacht cardiochirurg Lahpor dat een kunsthart net zo normaal wordt als een donorhart.

VPRO NOORDERLICHT – TRANSCRIPT
TITEL: KALVERLIEFDE
UITZENDING : 25 APRIL 2000
DOOR JOS WASSINK

00:00 LEADER

I. INTRO

00:20
AANSLUITEN VAN STEUNHART BIJ PATIENT IN ZIEKENHUIS UMC DOOR DR JAAP LAHPOR

DR. JAAP LAHPOR

DR JAAP LAHPOR
HARTLONGCHIRURG UMC UTRECHT:
Ik denk dat er in Nederland tussen de drie- en vierduizend mensen zullen zijn die in een eindstadium van hartfalen verkeren, dat wil zegen dat ze de kans lopen binnen een jaar te komen te overlijden als gevolg van die ziekte. Daarvan doen we eigenlijk maar vijftig tot zestig harttransplantaties per jaar.

PATIENT IN FYSIOTHERAPIE

DR JAAP LAHPOR (OFF):
Een donorhart is natuurlijk het meest ideale, nog steeds. Alleen het probleem is dat daar te weinig van zijn in vergelijking tot de vraag.

DR LAHPOR RIJDT NAAR SCHIPHOL

MUZIEK: ANYONE WHO’S GOT A HEART / DIONNA WARWICK

DR. JAAP LAHPOR (OFF):
Er zal in de toekomst een grote vraag zijn naar alternatieven voor harttransplantaties en een van de alternatieven die nu beschikbaar komen is een compleet kunsthart die eigenlijk het zieke hart in z’n totaliteit vervangt.

AANKOMST LAHPOR OP SCHIPHOL

TAKE-OFF JUMBO

TOTAAL HEART LUNG CENTER LOUISVILLE

TITELSHOT:

LAPHOR STREELT KALF IN KOOI

TITEL OVER BEELD: KALVERLIEFDE

02:05
II. KOLFF

STADSBEELD KAMPEN aan de IJSSEL.
VOLG OUDE MAN OP GYMPIES (PROF KOLFF) DOOR STRAATBEELD

COMMENTAAR:
Het eerste type kunsthart, dat tot op de huidige dag in gebruik is, werd ontwikkeld in het laboratorium van deze man, Professor Willem Kolff.
De imiddels 89-jarige Kolff werd wereldberoemd door de uitvinding van de kunstNIER die hij tijdens de oorlogsjaren in het Stadsziekenhuis van Kampen ontwikkelde.

Z/W FOTO ZIEKENHUIS ‘DE ENGELENBERG’

PROF WILLEM J. KOLFF EMIRITUS UNIVERSITY OF UTAH

PROF WILLEM J. KOLFF
EMIRITUS UNIVERSITY OF UTAH:
Ik heb gezegd als jullie willen dat ik hier een ziekenhuis opzet met een interne afdeling dat kan competen, dat, kan wat is het, wedijveren, even goed kan zijn als Zwolle, dan moeten jullie mij een eersteklas laboratorium geven en ik wil een inwonende analyste hebben.
Wat dat betreft waren we veel beter dan academische ziekenhuizen.
Ik kon any time day or night een volledig bloedonderzoek hebben van any patient.

INTERIEUR VAN VERLATEN ZIEKENHUIS ‘DE ENGELENBERG’

COMM:
In de Engelenberg ontwikkelde Kolff tijdens de Duitse bezetting met uiterst eenvoudige middelen het prototype van de kunstnier.

PROF WILLEM J. KOLFF:
Het was een grote trommel. En daar omheen was die cellofaandarm gewonden en dat bloed zit dus in die slappe cellofaan en door zwaartekracht gaat naar het laagste punt dus als je die trommel een beetje draait blijft het bloed gaan naar het laagste punt en als je het aldoor draait stroomt het door de spiraal van de ene naar de andere kant.

Z/W ARCHIEFBEELDEN VAN BOUW EN GEBRUIK VROEGSTE KUNSTNIER

COMMENTAAR:
Kolff wist met zijn machine het bloed van patienten met nierontsteking te zuiveren doordat de opgehoopte afvalstoffen er als het ware uitgewassen werden.

ARCHIEFBEELDEN SLC 60-ER JAREN

03:55
MUZIEK: ‘THIS OLD HEART’ / JAMES BROWN

COMMENTAAR:
Na omzwervingen elders in Amerika belandt Kolff in 1967 in Salt Lake City. Hier krijgt hij aan het Institute for Biomedical Engineering alle vrijheid zijn ideeën voor een kunsthart uit te werken.
Het instituut krijgt al snel een repuatie waardoor studenten van over de hele wereld er op afkomen. Eén van hen is de latere hartlongchirurg Henry van Swieten.

BEELDEN VAN WERK AAN KUNSTHART

DR HENY VAN SWIETEN
HARTLONGCHIRURG ST. ANTONIUS, NIEUWEGEIN:
Kolff heeft een enorme verdienste gehad. Die heeft vanaf de eind zestiger jaren tot de eerste helft van de tachtiger jaren een groep geleid die zeer belangrijke stappen voorwaarts heeft gemaakt in de ontwikkeling van het kunsthart en de kennis van waar de problemen liggen.

BEELDEN VAN WERK AAN KUNSTHART

DR HENY VAN SWIETEN:
Er waren mensen bezig met het pompje, er waren mensen bezig met de kuststoffen er waren mensen met de kleppen bezig. Kolff was de grote animator, de grote leider die steeds weer met nieuwe ideeën kwam hoe er aan diverse kunstorganen kon worden verbeterd en kon worden gewerkt.

BEELDEN VAN VERGADERING IN INSTITUUT SLC

PROF WILLEM J. KOLFF
Wij hebben geprobeerd een zakje te nemen met een instroom valve en een uitstroom valve en dan kun je dat zakje samendrukken. Dat kun je mechnanisch doen of je kan er een ballon tegenaan houden en die ballon opblazen en dat is over het algemeen eenvoudiger. So de meeste kunstmatige harten zijn gemaakt door een zak met bloed met een wand die zacht is en een blaas die je opblaast aan de andere kant.

CU KLOPPEND KUNSTHART, TYPE JARVIK HEART

BEELDEN KALF MET KUNSTHART

COMMENTAAR:
Complete kunstharten, bestaand uit een linker- en rechterhelft, werden geïmplanteerd in kalveren om te zien of de dieren er ook daadwerkelijk mee in leven kon blijven. Sommigen dieren haalden meer dan tweehonderd dagen. Toen, in december 1982, werd het kunsthart voor het eerst in een mens geïmplanteerd. De patient, Barney Clark, werd er opslag wereldberoemd door.

TV INTERVIEW BARNEY CLARK

PROF WILLEM J. KOLFF:
Het hart dat bij Barney Clark werd getransplanteerd was dit, zag er eigenlijk bijna net zo uit als dit. Het is dezelfde type, het is de Utah type artificial heart. En het werd developped in mijn laboratorium
Het wordt aangedreven met gecomprimeerde lucht. Ik zal erop blazen om het te demonstreren. En als het stil is kun je het ook horen.
blaas..klik..zuig..klak..blaas..klik..zuig..klak..
We hebben machines die dat doen, dan hoef je zelf niet te blazen.

KALF MET POMP OP KARRETJE

DR HENY VAN SWIETEN:
Er waren veel problemen wat betreft infecties, met name de slang die zorgt voor de aandrijving van het kunsthart. Men had daar ervaring mee dat dat een infectie op de plaats waar die slang door de huid heenging dat was een bekend probleem. Er was ook problemen met infecties bij proefdieren binnenin het kunsthart en er waren ja problemen dat er ook wel eens kleine stolseltjes uit dat kunsthart kwamen. Daar had men dus ervaring mee en die problemen zag men ook terug bij Barney Clark.

COMMENTAAR:
Barney Clarke’s roem heeft niet lang geduurd. Hij stierf uiteindelijk 116 dagen na de implantatie aan de complicaties van een infectie.

VEVOLG TV INTERVIEW BARNEY CLARK

DR HENY VAN SWIETEN:
Ik denk dat als je acheraf terugkijkt naar de implantatie bij Barney Clark en welke problemen daarbij zijn naar voren gekomen, dan zou je kunnen zeggen het apparaat had nog verbeterd moeten worden voordat men in de menselijke implantatie was gegaan. Dat mag je wel stellen ja.

08:40
BEELDEN SALT LAKE CITY JAREN ZEVENTIG

MUZIEK: CHANGE OF HEART / DIANA ROSS

DR HENY VAN SWIETEN:
Je ziet eigenlijk in de tweede helft van de tachtiger jaren al dat die ontwikkeling van het kunsthart bij de groep van Kolff tot stilstand komt. Men gaat over, na de succesvolle implantatie bij Barney Clark, over in een commerciele organisatie. Maar dan komen toch de resultaten daarvan naar voren dat het hart niet zo goed werk als dat men verwachtte. En dan komt er binnen de groep geen vervolg op. Ik denk mede doordat de aandacht eigenlijk helemaal naar de commerciele kant is gegaan. Er zijn geen bronnen meer om nog aan de ontwikkeling van een dergelijk hart te werken.

CU KUNSTHART OP TAFEL

DR JAAP LAHPOR
HARTLONGCHIRURG UMC UTRECHT:
Ik denk met dit kunsthart wat een duidelijk aantal voordelen heeft, onder andere de aandrijving is revolutionair. Er is geen verbinding meer met de buitenwereld wat een enorm voordeel is zodat je kans op infectie tot een minimum beperkt denk ik dat dit hart op tijd is, dat het nu tijd is om een dergelijk hart te gaan implanteren

10:04

III. ELDERS: ABIOMED

MUZIEK: EVERY BEAT OF MY HEART / GLADYS KNIGHT & THE PIPS

LANDSCHAP BAAI
LAHPOR EN VAN SWIETEN LOPEN GEBOUW BINNEN

COMMENTAAR:
Maar elders in de Verenigde Staten gaat de ontwikkeling nog wel door. In het plaatsje Danvers bij Boston wordt er al bijna twintig jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een high tech kunsthart. Het is dit hart dat de Nederlandse hartchirurgen op het oog hebben.

ONTVANGST VAN SWIETEN EN LAHPOR DOOR LEDERMAN

DR DAVID M. LEDERMAN
OPRICHTER / DIRECTEUR ABIOMED
It is easier to put a man on the moon than to make an artificial heart and the only reason is because the biological world is far more complex than the physical world. Now one most important criteria, the most important advance was a better understanding of biology. There were many others and at Abiomed we focussed during many many years during the eighties and before that in the seventies we focussed on studying out the frame at a molecular and cellular level how blood behaves, how proteins behave.

PAN DOOR GROTE KANTOORRUIMTE MET HONDERD CUBICLES

DR DAVID M. LEDERMAN:
It is not good enough to increase the quantity of life, you have to increase the quality of life. Quantity of life alone is not sufficient. To do that you needed to have a system that would allow you to power the heart without attach … forcing the patient to be attached to a console or being forced to stay in the hospital.

CU POMPEND KUNSTHART IN PROEFOPSTELLING

You had to develop technology that would allow the heart to be quiet. There are patients that have prothestic heartvalves, one valve that clicks, makes a lot of noise and disturbs psychologically many patients. If you have four valves and two motors that would make noise, than the quality of life will be undermined. So it was very important to pay a lot of attention to developping a system that would not be noisy, that would not require maintenance.

OPSTELLING KUNSTHARTEN IN DUURTEST

DR JAAP LAHPOR:
De duidelijke verbetering, en of dat de sporen van Kolff zijn dat weet ik eerlijk gezegd niet, zit ‘m in het feit dat het design, dus zeg maar de vorm van de hartkamers duidelijk beter is aangepast zodat er geen ruimte meer is en geen plaats meer is voor zeg maar een langzaam stuk stroom van het bloed, dus geen wervelingen krijgt in de kamer wat dus stolselvorming teweeg kan brengen.
En het allerbelangrijkste is gewoon het aandrijfmechanisme, die is totaal anders. Het is een electrohydraulische aandrijving die een heel andere is dan het door luchtdruk aangedreven type van Kolff vroeger.
Dus de sporen van Kolff kun je hier wel in terugvinden omdat Kolff is in wezen een beetje de godfather van het kunsthart, maar dit een duidelijke verbetering van de eerste kunstharten die toen ontwikkeld zijn.

13:32
IV. LOUISVILLE: DE OPERATIE

AANRIJDEN LOUISVILLE

FRAGMENT LOUISVILLE RADIO LOVE 102,4

TWEE MAN KOMEN AANRIJDEN MET FLIGHTCASE WAARIN HET KUNSTHART

LAHPOR EN VAN SWIETEN KIJKEN TOE

DR JAAP LAHPOR:
De bedoeling is eigenlijk om ons een beetje vertrouwd te maken met deze techniek zodat we in Nederland een dergelijk project kunnen opzetten zodat we uiteindelijk goed beslagen ten ijs komen als we het bij mensen gaan doen.

EINDE DOORKIJKEN ABIOMED BOX

DR JOHN LAIRD
PRINCIPLE SCIENTIST ABIOMED:
Het hele systeem bestaat uit niet alleen het onderdeel dat in de thorax zit maar ook een computer controller waarvan dit een model is en ook een batterij eenheid. De computersysteem dat hierin zit dat is een vrij geavanceerde computer voor een zogenoemde embedded system. Die regelt uit aan de hand van allerlei drukken enzovoort die gemeten gaan worden of het hart sneller of langzamer moet gaan kloppen en daarbij de hele bloedsomloop regelt.

LAPHOR EN VAN SWIETEN IN HOTEL LOBBY

– En hoe laat begint het morgen?

DR JAAP LAHPOR:
Ik denk dat we morgen om zes uur moeten opstaan, half zeven ontbijten en dan aan de slag. Dan zal het wel een hele lange dag worden denk ik. ‘t Is toch een dag van acht, negen, tien uur voordat je de operatie helemaal achter de rug hebt en dan de nazorg die erbij komt die nog over de nacht zal plaatsvinden.

15:32
FADE UP:

CHIRURG WORDT GEKLEED; OP TAFEL LIGT EEN KALF ONDER ANAESTHESIE

UITPAKKEN EN TESTEN VAN KUNSTHART

OPERATIE;
KLOPPEND HART
KUNSTHART IN THORAX
ACTIVITEIT BIJ HARTLONGMACHINE

DR JAAP LAHPOR (OFF):
Ik denk dat het belangrijkste bijvoorbeeld is dat je ervoor moet zorgen dat je alle lucht die tijdens de implantatie er toch in het hart achterblijft dat je die uit het hart kunt krijgen, want anders pomp je lucht in de bloedcirculatie wat kwalijke gevolgen kan hebben.

ONTLUCHTEN KUNSTHART

DR JAAP LAHPOR:
Ik denk dat het lastigste deel zal zijn op het moment dat het hart geimplanteerd is en de functie van de hartlongmachine die op dat moment het proefdier in leven houdt weer overgenomen wordt door het kunsthart.

OPSTARTPROCEDURE KUNSTHART

EINDE OPERATIE

NA AFLOOP OPERATIE IN GANG:

DR JAAP LAHPOR:
Wat vooral heel belangrijk is heb ik wel gezien is het moment dat je de hartlongmachine gaat stoppen en het kunsthart laat functioneren. Dat steekt heel erg nauw en is gedurende een paar uur denk ik ook wel heel instabiel. Dan moet je echt op je qui vive zijn d’r bovenop zitten en dan is het ook heel belangrijk dat er een goed team werkzaam is zodat er ook snel gereageerd wordt op wisselingen.

19:14
V. WAT VOOR LEVEN MET KUNSTHART

RECLAMEBORD HARTCHIRURGIE IN STAD

JOGGERS DOOR DE STAD

DR DAVID M. LEDERMAN:
Quality of life means that the patient can go about living a normal life, go to work, can go out, can swim, can take a shower, can do all the things that we are doing. With some limitations.
When you see the patient, you would not be able to tell that they are on an artificial heart, except for the fact that they have a battery.

INZOOM KLOPPEND KUNSTHART

DR JOHN LAIRD:
Als jij gaat lopen of ik for that matter gaan de spieren meer bloedsomloop vragen, waardoor zij dat doen door te dilateren, wijder te gaan zitten. Dat heeft als gevolg dat de drukken in het atrium en de boezems van het hart gaan stijgen, nou die drukken proberen wij te meten en aan de hand daarvan zullen wij de hartfrequentie omhoog laten gaan. Nou hoeveel een individuele patient kan doen qua inspanning, wij hebben wel schattingen daarover, hij zou misschien wel zachtjes naar de bus kunnen hardlopen, maar een athleet zal het niet zijn.

– Reageert het kunsthart op emoties?

DR JOHN LAIRD:
Natuurlijk niet direct, zo’n detector hebben we niet maar we weten nog steeds, we meten die drukken en als gevolg van emotionele omstandigheden gaan die hormonen lopen waar ik het al eerder over had, adrenaline enzovoort, en het gevolg daarvan is dat je veranderingen in drukken ziet optreden. En daar reageren we wel op. Dus verliefd worden, sexuele activiteit enzo moet mogelijk zijn, maar misschien komt het wat later op gang.
Het hart is ook niet een intelligent orgaan, het reageert op drukken en electrische impulsen en stofjes zoals adrenaline.

MUZIEK: EVERY BEAT OF MY HEART
TESTOPSTELLING HARTKLEP

22:03
VI. TERUG NAAR LOUISVILLE

KALF IN RECOVERY ROOM;
HALF DOZIJN MENSEN OM DE KOOI

– En dokter Van Swieten, hoe gaat het met de patient?

DR HENY VAN SWIETEN:
Hij ligt nu half te slapen, maar vannacht is hij steeds op gaan staan en weer gaan liggen, dus zo’n eerste dag na de operatie is men moe, maar er zijn wat betreft de pompfunctie die is echt heel fraai gestabiliseerd en regelt zelf hoeveel d’r links en rechts gepompt moet worden en dat is keurig in balans.

CU MONITOR

-En dokter Lahpor, wanneer verwacht u dat hetzelfde bij een mens kan gebeuren?

DR JAAP LAHPOR:
Laten we nog een jaartje wachten. Ik denk dat het nog wel een jaartje zal duren. Het is een hele onderneming en er zijn nog een aantal dingetjes die nog gefinetuned moeten worden, laten we nog maar rekenen op begin 2001.

– Verwacht u dat een kunsthart ooit net zo normaal gaat worden als een donorhart?

DR JAAP LAHPOR:
Ja, dat denk ik wel. Ik denk dat je naar analogie van pacemakers, van defibrilatoren kun je ook verwachten da kunstharten net zo gewoon worden als een orgaan, ja. Denk ik zeker.

VAN SWIETEN EN LAHPOR AAN WEERSZIJDEN VAN HET KALF

MUZIEK
EVERY BEAT OF MY HEART / GLADYS KNIGHT & THE PIPS

23:45
AFTITELING:

SAMENSTELLING & REGIE Jos Wassink
CAMERA Niels van ‘t Hoff
Mike McKune
GELUID Otto Horsch
Mark Witte
Charles Kerstens
MONTAGE Jack van Doornik
MIXAGE Jack Bol
KLEURCORRECTIE Judith de Boer
Xandra ter Horst
LEADER Marco Vermaas
COMMENTAAR Tessel Blok
REDACTIE Hansje van Etten
Hilbert Kamphuisen
Simon Rozendaal
Karin Schagen
Marie Lou Schoenmakers
Annemiek Smit
Marjan Tjaden
IJsbrand van Veelen
Jacqueline de Vree
Jos Wassink
Ger Wieberdink

MMV Alex Dunnink
J. Donald Knight, Hart Long Instituut
Prof. Jaap Bredee
Prof. Dr A Brutel de la Riviere, UMC
Dr Lex Maat, Dijkzigt
Roel de Groot, UMC
Jan Jonker, NAA
Sander Becker, Trouw
Rob Swanenburg, NPS
Prof. Jacob van Noordwijk
Gemeente Kampen
Jewish Hospital Louisville:
Laman A. Gray M.D., Robert D. Dowling M.D.
Kathy Keadle, Mike McKune, Bill Blair
Kelly Tassen
Abiomed:
Steven Balk, Kristin Chouinard, Roger Viani,
Theo Mitsa, Ron Heart, Rick Reveal

PRODUCTIE Stella Bierenbroodspot
Madeleine Somer
Karin Spiegel
EINDREDACTIE Hansje van Etten
Rob van Hattum
Copyright © VPRO 2000

24:10

english version —>

Posted in Televisie, VPRO Noorderlicht.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.