Skip to content


Eindhoven krijgt forensenskelters

Frans Sools (l) en Martien van der Velde te Floow - Foto: JW

NWT, dec 2009

De ‘Floow’ is een nieuw vervoermiddel met vier wielen, een trapaandrijving en elektrische hulpmotor moet mensen verleiden om de auto te laten staan.

Chemicus en bedrijfskundige Frans Sools (60) bedacht de Floow in 2002 als antwoord op de files. Het karretje moest comfortabel zijn, wendbaar, en het moest weinig energie gebruiken. Maar bovenal moest het leuk zijn om ermee te rijden.

Eind 2009 beschikt het bedrijfje Comfortmobiel over twee prototypes in een hal op het industrieterrein van Geldrop. De afmeting is als van een fiets met zijtassen: 1 meter 80 lang en 80 centimeter breed, met een gewicht van 50 kilogram. De Floow heeft vier kleine wieltjes (20” voor en 16” achter) met verende ophanging en schijfremmen. De bestuurder zit als op een ligfiets op instelbare afstand van de trappers. De trapkracht wordt met een cardanas overgebracht naar een 7-versnellingsnaaf die een asje aandrijft. Daar zit ook een 250 Watt elektromotor gekoppeld. Een differentieel brengt de aandrijving over op de achterwielen. De stuurinrichting werkt met sticks aan weerszijden van de zitplaats. De sticks bewegen altijd in tegengestelde richting en de Floow stuurt naar de kant waar de stick naar achter getrokken wordt. In praktijk wijst het zich vanzelf. Doordat zowel voor- als achterwielen meebewegen met het sturen is het voertuigje bijzonder wendbaar. De kruissnelheid ligt ergens tussen 20-25 km/uur.

Sools heeft de Floow ontwikkeld voor de forens die tot 20 kilometer van zijn werk woont – de accu geeft 40 kilometer ondersteuning. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste forensen vanaf 7 kilometer de auto pakken. Hun belangrijkste bezwaren tegen fietsen zijn de inspanning (niet bezweet willen aankomen), de geringe plek voor bagage en natuurlijk de regen. De Floow is erop ontworpen die bezwaren weg te nemen – een overkapping is optioneel.

“Technisch klopt het allemaal”, zegt commercieel directeur Martien van der Velde, “maar gedrag is berucht moeilijk te veranderen.” Hij ontwikkelde het plan om 50 Floows te laten maken bij een sociale werkplaats (“de grootste werkgever van Nederland”). De forensenskelters worden onder voorbehoud van financiering vanaf volgend voorjaar bij geïnteresseerde bedrijven geplaatst, waar werknemers ze een paar dagen lang kunnen uitproberen. Bevalt het, dan is het karretje voor 100 euro per maand drie jaar lang te leasen. Daarna bedraagt de restwaarde 3.000 euro. Een gps-tracker houdt de kilometers bij, waarvoor een vergoeding aangevraagd kan worden bij de mobiliteitsorganisatie van Samenwerking Regio Eindhoven.

www.comfortmobiel.com

www.gowiththeflow.com

Posted in Natuurwetenschap & Techniek.

Tagged with .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.