Skip to content


Veertig jaar Chaos

VPRO Noorderlicht Radio / 11-05-2004 / 25 minuten
De Amerikaanse meteorloog Edward Norton Lorenz ontvangt op woensdag 12 mei bij het KNMI de Buys-Ballot medaille voor zijn chaos-theorie. Lorenz ontdekte in de jaren zestig dat kleine veranderingen in de atmosfeer, grote gevolgen kunnen hebben. Het meest bekend is zijn vlinder-effect: over hoe een wiekslag van een vlinder in China een storm kan veroorzaken in Amerika. Of andersom natuurlijk. Maar wat heeft dertig jaar chaostheorie opgeleverd voor de meteorologie en voor andere wetenschappen? Jos Wassink spreekt met Edward Lorenz zelf, met ex-directeur onderzoek KNMI Prof. Henk Tennekes en met de Groningse wiskundige Prof. Floris Takens.

Luisteren

Posted in Noorderlicht radio.

Tagged with , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.