Skip to content


STROOM

Stroom, of elektriciteit, is ontastbaar. Je ziet het niet, je hoort het niet. Toch is het zowel een krachtige bron van energie als een stille drager van informatie. We wekken er licht, beweging en warmte mee op, en steeds vaker is elektriciteit ook de drijvende kracht achter ons vervoer. Nederland is in honderd jaar compleet verslaafd geraakt aan stroom. Nu is het met stroom net als met gezondheid. Zolang het er is, staat niemand er bij stil. Probeer je leven eens voor te stellen zonder elektriciteit. Geen smartphone, geen koffiezetapparaat, geen trein, geen licht en ook geen televisie. Donkere tijden. Toch was dat honderd jaar geleden voor de meeste mensen in Nederland nog heel gewoon. Toen deed elektriciteit haar intrede. Eerst hier en daar een generator bij een fabriek, en pas na de Tweede Wereldoorlog groeide er een sterk landelijk netwerk dat de groeiende welvaart ondersteunde.

Informatiepagina bij Wbooks

Stroom is geschreven door Lou van der Sluis (was hoogleraar elektriciteitsvoorziening aan de TU Delft) en Jos Wassink (als wetenschapsredacteur verbonden aan de TU Delft). Met tekeningen door Stephan Timmers.

Er is nogal wat aan de hand in de wereld achter het stopcontact. Het gebruik stijgt nog ieder jaar, grote centrales zijn uit de gratie, de productie van groene stroom heeft nog een lange weg te gaan, en dan is er nog het probleem van opslag. Kortom, de elektriciteitssector bereidt zich voor op een omwenteling, maar niemand heeft een masterplan. Maar hoewel het eindresultaat onzeker is, staat wel vast dat stroom in de toekomst een stuk schoner, slimmer en dynamischer zal zijn dan nu.

Dit boek laat zien dat elektriciteit steeds vaker verspreid wordt opgewekt en dat tegelijkertijd steeds meer zaken elektrisch worden. Denk aan vervoer en verwarming. Ook het kabinet maakt haast met verduurzaming van energie, het sluiten van kolencentrales en de aanleg van windparken. Stroom is interessant voor jong en oud, mede vanwege de mooie infographics, die lezen als strips.

AuteursJos WassinkLou van der SluisTekeningen door Stephan Timmers
ISBN9789462582309
Jaar2017
UitvoeringGebonden
Aantal pagina’s192
Formaat21,5 x 26 cm
Illustratiescirca 100 in kleur en zwart-wit
BijzonderhedenIn samenwerking met Teylers Museum
Tentoonstelling25 juli 2017 t/m 7 januari 2018
VormgevingTheo van Vliet

Posted in Boeken.