Skip to content


Robots over de vloer

De robots komen er aan, horen we al een tijdje. Dichtbij, in Den Haag, werken Delftse doctors, ingenieurs en studenten aan robots die we de komende jaren kunnen tegenkomen. Bijvoorbeeld in een verlaten fabriekshal.

Stellingen, huizenhoog. Tientallen achter elkaar. Hij was ongezien binnengekomen, maar zonder goede aanwijzingen had hij nooit het vak met de nieuwste iPhones gevonden. Zie maar eens wijs te worden uit al die barcodes die hier hangen. Makkelijk navigeren voor een pickingrobot natuurlijk, maar als mens heb je er niks aan. Deze hal was ook niet bedoeld voor echte mensen. Hij moest een meter omhoog klimmen. Dat viel nog mee. Terwijl hij zich met één arm aan een paal vastklemt en met de ander in het vak voelt, ziet hij uit z’n ooghoek een apparaat om de hoek komen. Het lijkt op een rijdende prullenbak, afgezien van de wolk paarsachtig licht die het onder zich meevoert. Met een flinke vaart rolt de robot tussen de stellingen door. Gewoon rustig blijven hangen, dan gebeurt er niks. Plots stopt de robot. De paarse lichtwolk wordt rood. Een camera onder de plastic koepel draait zijn kant op. ‘Sjenplies’ klinkt het. De robot komt dichterbij, de camera draait omhoog en een licht floept aan rondom de lens. ‘Identification please’. Nou verstaat hij het. Stom ding. Hij springt van de stelling, geeft de robot een trap en rent er vandoor.

Download Robots over de vloer als .pdf

“Als jij hem omver gooit, heeft de robot zijn werk al gedaan”, zegt Edwin Lustig (46), directeur Robot Security Systems. “Hij heeft je gezien en doorgegeven. Meer hoeft niet en kan ook niet. Surveillanten zijn onderweg en gaan je zoeken. Dat blijft mensenwerk.” Robot Security Systems levert robot SAM voor beveiligingswerk. Er rijdt nu een handjevol van rond in Nederland en België. Over een jaar zijn het er twintig, verwacht Lustig, en over vijf jaar honderden.

Robot Security Systems zijn samen met Robot Care Systems en Robot Engineered Systems werkmaatschappijen van de holding Robot Robots Company in Den Haag. Het bedrijf kwam begin februari in het nieuws doordat het 5 miljoen euro aan investering had opgehaald bij onder meer Rabobank, investeringsmaatschappij Innovation Quarter en zorgverzekeraar CZ. De Delftse hoogleraar Prof.dr.ir. Pieter Jonker (3ME) is mede-directeur van de holding, terwijl bijvoorbeeld zijn voormalige promovenda Dr.ir. Maja Rudinac de scepter zwaait over de werkmaatschappij Robot Care Systems. . Robot Care Systems werkt aan robot rollator LEA voor de ouderenzorg, Robot Security Systems ontwikkelt en levert de surveillance robot SAM en Robot Engineered Systems ontwerpt robotoplossingen op maat voor vragen uit de markt met als huidige paradepaardje het autonome voertuig WEpods dat in juni tussen station Ede-Wageningen en de WUR campus moet gaat rijden

“Wij maken geen robot bodies” zegt Lustig voor alle duidelijkheid. Robot SAM is voor 60 procent een ingekocht platform, schat hij, en voor 40 procent zelfbouw. Wat RSS er aan toevoegt is voornamelijk sensoren en sensor data fusie en intelligentie. Ook de productie van de robots gebeurt buiten de deur. Hier, op een verdieping en in de kelder van beveiligingsbedrijf Lobeco Fire + Security nabij het Haagse Noorderhout, werken 40 mannen en vrouwen in dienst van Robot Robots Company en de werkmaatschappijen, de meesten afkomstig van de TU-Delft, aan robots die op een slimme manier met mensen kunnen samenwerken ten behoeve van beveiliging, bejaardenzorg en personenvervoer .

“Wij kopen een blind systeem in, en leren het zien”, vergelijkt Jonker, die eerder het robotvoetbal in Nederland introduceerde. Voor de hoogleraar Intelligent Vehicles & Cognitive Robotics is ‘zien’ , de perceptie, het begin. Daarna komen de vragen: waar ben ik? Wat komt er op me af? En: wat moet ik daarmee? Daarmee komen we op het terrein van de cognitieve robotica.

“Een bewakingsbedrijf levert geen man met een snor, maar levert beveiliging door middel van camera’s, surveillanceauto’s, bewakers, een alarmcentrale en eventueel een robot. De robot kan een aantal taken uitvoeren, waaronder surveillance. Dat doet een robot waarschijnlijk beter dan een bewaker die er voor de zoveelste keer rondloopt en vooral bezig is met zo snel mogelijk weer terug te zijn. Als een beveiligingsbedrijf dan anderhalf tot twee man minder in kan zetten, kunnen ze een stuk goedkoper offreren”, aldus Lustig die 15 jaar in de beveiligingsbranche gewerkt heeft. “Ik heb in die tijd drie keer een indringer aangehouden, maar ik heb twintig keer iemand ontslagen omdat hij lag te slapen.” Robots hebben daar geen last van.

Voor Jonker (64) is het ondernemen naast het hoogleraarschap voortgekomen uit angst dat er van zijn onderzoek weinig over zou blijven na zijn pensionering omdat zijn opvolging onzeker was. Het avontuur heeft hem veel geleerd over het in praktijk zetten van kennis. “We hebben een tijd gehad dat de nadruk op publicaties lag. Dat is leuk voor de rankings, maar het brengt de technologie niet in Nederland op de markt. Dat gaat pas echt goed lukken als je een kluit van je afgestudeerden in een bedrijf kunt samenbrengen. Pieter Kruit (TNW) deed dat al met Mapper. Hij was mijn voorbeeld. Ik doe dat nu met mijn bedrijven ook. En volgend jaar heb ik daar ook meer tijd voor.”

De ironie wil dat Jonker per 1 april 2016 wel een opvolger heeft gekregen: Dr. Dariu Gavrilla, afkomstig van Daimler Chrysler, die zich me name gaat richten op de datafusie, patroonherkenning en deep learning bij intelligente voertuigen.

 

 

 

Posted in Artikelen, Delft Integraal.