Skip to content


18 interviews voor Bataafsch Genootschap

In 2019 geeft het Bataafsch Genootschap een jubileumboek uit met als titel: “Wij zijn pas net begonnen”. De boekpresentatie vindt plaats op de jubileumviering van het 250-jarig bestaan op 7 juni 2019.

Het hoofdbestanddeel van het boek zijn de 18 interviews met wetenschappers uit eigen kring. Ze vertellen over waar hun interesse voor het vakgebied vandaan komt, wat ze hebben bijgedragen en waar zij denken dat het vakgebied heen gaat. Allen met een Proefondervindelijke insteek. Als voorproefje zijn de 18 interviews alvast te beluisteren.

Continued…

Posted in Boeken, Nakijken.


STROOM

Stroom, of elektriciteit, is ontastbaar. Je ziet het niet, je hoort het niet. Toch is het zowel een krachtige bron van energie als een stille drager van informatie. We wekken er licht, beweging en warmte mee op, en steeds vaker is elektriciteit ook de drijvende kracht achter ons vervoer. Nederland is in honderd jaar compleet verslaafd geraakt aan stroom. Nu is het met stroom net als met gezondheid. Zolang het er is, staat niemand er bij stil. Probeer je leven eens voor te stellen zonder elektriciteit. Geen smartphone, geen koffiezetapparaat, geen trein, geen licht en ook geen televisie. Donkere tijden. Toch was dat honderd jaar geleden voor de meeste mensen in Nederland nog heel gewoon. Toen deed elektriciteit haar intrede. Eerst hier en daar een generator bij een fabriek, en pas na de Tweede Wereldoorlog groeide er een sterk landelijk netwerk dat de groeiende welvaart ondersteunde.

Informatiepagina bij Wbooks

Continued…

Posted in Boeken.


Roeien met Zijwieltjes

Roei! 31, april 2019

Roeien Met Zijwieltjes by on Scribd

Posted in Artikelen, Nakijken, Roei!.


‘Er is niets heerlijkers dan roeien’

In memorium Rob van Mesdag (18 jan 1930 tot 18 juli 2018)

Rob Van Mesdag by joswas on Scribd

Posted in Artikelen, Nakijken, Roei!.


Nieuw Nederlandje, drastische plannen voor droge voeten

De zeespiegel stijgt mogelijk veel sneller dan tot dusver werd aangenomen. De huidige maatregelen zijn dan niet meer voldoende om droge voeten te houden. Is het tijd voor radicale plannen?

Angst voor overstromingen is van alle tijden.  De oudste verhalen stammen uit Genesis en vertellen van de redding van Noach met zijn ark. De rest van de schepping werd weggevaagd. Geschriften, etsen en schilderijen getuigen keer op keer van de vernietigende kracht van het water. De mens heeft leren leven met het water, maar blijft op zijn hoede. 

Behalve dan de Nederlanders uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Zij groeiden op achter de Deltawerken, een monumentale verdedigingswal tegen de zee waar waterbouwkundigen vanuit de hele wereld naar kwamen kijken, en die lange tijd de Nederlandse trots en identiteit bepaalde. Een overstroming waar ook ter wereld? Call in the Dutch. Zij weten raad. Dat zelfvertrouwen begint nu af te brokkelen, en de aloude angst voor het water sijpelt weer naar binnen.

Versnelde zeespiegelstijging

Tekening: Carof Beeldleveranciers
Continued…

Posted in Artikelen, Delft Integraal, Delta.